15. 9. 2016

THE CREW Interview // Charakter bakery & coffee shop


Kolik lidí se podílí na fungování kavárny?

Náš tým má momentálně 4 členy. Přítelkyně Alex k obsluhování ještě stíhá péct dorty a jiné #dobrůtky, já a naše Pavlizna pracujeme jen za barem, a čtvrtým členem našeho týmu je Zuzka, která zase naopak pracuje jen v naší pekárenské části.


Vyrábíte jen pro vlastní potřebu kavárny, nebo od vás dobroty ještě někdo odkupuje?
Pečeme i zakázkově. Dodáváme naše výrobky do vybraných podniků, ale jsme schopni vyhovět i přání jednotlivců. Nabízíme dorty k různým oslavám nebo na objednávku hamburgerové bulky či chleby. Vyhotovujeme však i veganský catering.

Plánovali jste už od počátku mít vše veganské?
Ano, plánovali. Mít vše vegan bylo z určité části splněním našeho snu. V Brně nám samotným chyběl podnik, kam si jako vegani můžeme zajít a nemuset se u všeho vyptávat jestli to neobsahuje živočišné přísady. Tak jsme si takový podnik otevřeli. :D


Co si u vás můžeme dát?

Specializujeme se hlavně na pečení svých vlastních dortů, cheesecakes, buchet a cupcakes. Ve stálé nabídce máme také tiramisu, plněné kapsy, wrapy se seitanem, panini a sandwiche.


Jaký je zatím ohlas neveganů na skvělé pečivo a sladkosti?

Troufám si říci, že pozitivní. Ať přemýšlím jak přemýšlím, nevzpomínám si, na nějaký vyloženě negativní ohlas. Někteří nevegani se za námi pro pečivo vracejí téměř denně, stejně jako za dortíky. Dorty si u nás i objednávájí, což bereme jako krásný důkaz toho, že se vše dá dělat chutně i bez živočišných přísad.


Jaké vidíte výhody (případně i nevýhody) kombinace kavárny a pekárny?
Hlavní benefit vidíme v tom, že takto máme nejvetší kontrolu nad kvalitou a myslíme si, že to tak vnímají i zákazníci.


Co myslíte, chodí lidé spíše na kávu nebo na zákusky?

Netroufám si soudit. Myslím si, že lidem vyhovuje celková kombinace našich dezertů a Rebelské kávy.


Jak dlouho vám trvalo, než jste našli kávu, která vám vyhovuje? Kde jste na Rebely narazili?

Moc dlouho ne. :D Chtěli jsme malou pražírnu, která kávu dělá s láskou tak, jak to má být. A fakt, že to jsou kluci z Brna už byl jen další skvělou skutečností. S Rebelama jsme si hned padli do oka a vyhovoval nám celkový koncept jejich práce.


Brno není tak velké město, takže předpokládám správně, že informace o vás se rychle rozšířily. Běželo ale vždy vše podle plánu? ( např. než se naučili chodit lidi... )
Lidé si o nás rychle řekli. Do jejich podvědomí se nám podařilo dostat ještě před samotným otevřením, což je samozřejmě super.

Podle plánu? No, celkem bych musel zalovit v paměti, kdy něco šlo podle plánu. :D Podle plánu to snad nejde nikdy, ale vždy jsme všechno nějak zvládli.
 

Připravujete kávu i alternativními způsoby?
Prozatím připravujeme kávu jen dvěma způsoby. Espresso a frenchpress. Do budoucna se ale zákazníci můžou těšit i na aeropress nebo na kalitu.


Jezdíte někde po světě za inspirací?
Na cestování jako takové nám zatím bohužel nezbývá čas, takže naše cesty za inspirací jsou dočasně jen ve vodách sociálních sítí. 


Účastníte se kávových nebo "foodie" festivalů?

Když se naskytne nějaká zajímavá akce, tak se jí určtě rádi zúčastníme. Už jsme jich i pár navštívili a je to úplně o něčem jiném, než prodej v kavárně. Je úžasné, když se naskytne super akce, kterou pořádají parádní lidi na krásném místě a zúčastní se jí spousta skvělých prodejců. Jako třeba vyvrcholení dnů kávy v Šumperku, kde jsme měli tu čest prodávat naše výrobky.

A nakonec, na co se můžeme ještě těšit, neplánujete rozšíření nebo otevření dalšího podobného podniku?
Těšit se můžete na spoustu věcí. Ať už třeba na nové alternativní způsoby přípravy kávy, nebo třeba i na spoustu nových dortíků. Rozšíření v plánu nemáme, nemáme se totiž kam rozšířit. :D
Plánů v hlavě máme spoustu, ty si ale necháme pro sebe. Uvidíme jak všechno půjde, a jestli se nám vydaří vše, co bychom si přáli. :-)

// Johana Vinšová //