10. 2. 2014

Jak jsem k Rebelovi vybíral Bean! vol.II

Cupping!

Deset balíčků s upraženýma zrnama leží před námi. Vybíráme pět vzorků, které půjdou jako první. Připravujeme vše potřebné a degustace může začít!

Tentokrát se s námi sešel i Jamal, náš guru, přítel a člověk, jehož názoru si velmi vážím. Stará crew zase pohromadě připravena na nálož kofeinu! Kluci, jdem na to!

...Hm, možná bych mohl ještě jenom v krátkosti vysvětlit cupping. Jedná se o nejzákladnější metodu ochutnávání kávy. Tímhle způsobem se káva degustuje a hodnotí napříč celým kávovým spektrem. Ještě na plantážích srkají vzorky kávy nákupčí, pražič si tak ověřuje svoji práci a barista v kavárně je díky této jednoduché metodě schopen rozpoznat potenciál kávy a vybrat tak metody na její pozdější přípravu. Cupping probíhá (asi) tak, že se hrubě namletá káva nasype do alespoň dvou mističek (skleniček v našem případě), zaleje se horkou vodou, nechá odstát, z povrchu se odstraní krusta lógru a začíná se srkat. Po celou dobou musí být člověk ve střehu a hodnotit vizuální stránku, aroma a chuť. To vše si pečlivě zaznamenává buď do tabulek nebo do poznámek. Tak a teď si to vynásobíme deseti! Takové bylo naše dopoledne!


V první pětici byl náš "možnáRebelbean",vzorek z Tanzánie. Nebyl špatný, byl hodně bylinný, fakt nekecám! Ale odvaření jsme z něho úplně nebyli. Teprve až druhá várka byla plná dobrot! Kenya, Ethiopia Yirgacheffe a úplně na konci té řady sklenic i moje Sidamo! Po chvíli ochutnávání jsme se začali soustředit na druhou polovinu vzorků. Střídali jsme se u těch tří samplů, jásali a nenasytně srkali!

Když už bylo dopito, dali jsme hlavy dohromady a poznámky jakbysmet. Nepřekvapilo mě, že jsme ukázali prstem všichni tři na stejné kávy. Nic, jdeme si udělat nějaký filtr nebo espresso! Na to druhé bylo sice ještě dost brzo, ale vyzkoušet jsme to museli. A od té doby už vím, jak se chová příliš čerstvá káva v kávovaru...Ona roste!

Po několika filtrech a "jakobyespressech" jsme měli jasno. Nakoupíme Sidamo! Borůvky a čokoláda!

PS: Chtěl bych ještě jednou hrozně poděkovat klukům Honzovi a Jamalovi! Díky borci, bylo to skvělé dopoledne!

...A potom bylo třeba ještě uklidit ten bordel